Wednesday, November 25, 2015

Uçak vuruldu, neler bekleniyor?


Son "uçak vurma" olayından sonra bazı şeyler değişebilir(mi)?!
Rusya'nın PKK destekçisi, hatta kurucularından başta gelen biri olduğunu daha önceki yazımda yazmış, hatta Azerbaycan hükumetinin de PKK terör örgütüne destek olduğunu anlatmıştım ("PKK'nın Azerbaycan yapılanması" makalesinde). Burada bir parantez açalım - Azerbaycan hükumeti başında olan Aliyevin hükumeti babası, KGB generalı Haydar Aliyev'den devr aldığı hakkında da bilginiz vardır. Malum olduğu üzere H.Aliyev Rusya'nın adamı ve onların politikasını izleyerek PKK'ya destek ve yardımda bulunuyor. Babadan devr aldığı koltukta oturan İlham Aliyev de aynı yol üzerinden gitmekte. yani Azerbaycan hükumetini aslında Rusya idare etmekte. Hatırlatalım ki, Rusya'nın Suriye Türkmenlerine uyguladığı saldırı, Bayırbucak bölgesindeki türklerin direnmesi ve büyük kayıplar vermesi gibi ciddi olay karşılığında Azerbaycan hükumeti hiç bir resmi ve ya qayri resmi söz söylemedi, söyleyemedi. Aynı zamanda PKK terör örgütünü Azerbaycan iktidarı resmi olarak terör örgütü sıfatıyla tanımadı. Yine aynı şekilde Türkiye jetinin bu son Rusya uçağını vurma olayına yine sessiz kalan Azerbaycan hükumetidir. Krım'ın Rusya tarafından işgalini de resmi olarak tanımamakla beraber, hatta Avrupa'nın Krımı işgal etti diye Rusya'ya uyguladığı ambargolara karşı çıktı ve bu konuda Rusya'nın yanında olduğunu bildirdi. Ve biliyormusunuz Rusya Suriyedeki türkmenleri bombalamak için Azerbaycan hava sahasınıdan geçerek gidiyor. Azerbaycan üzerinden uçarak türkmenleri bombalıyan Rusya'ya izin veren ise hükumet, yani ilham Aliyev. Aynı şekilde Hazar denizinden de donanmaları ile Suriya üzerine bomba yağdırmasına izin veriyor.
Parantezi kapatalım ve konuya dönelim. Umarım aktardığım bu bilgiler azerbaycan hükumetinin kimliğini aydın şekilde göstermiştir.
Uçak vuruldu, peki sonrası neler ola bilir ve ya hangi politika izlenilir?
Rusya Türkiye'de PKK terör örgütünün faaliyetini artırmasını sağlayacak yardımlar edecektir. Ki bu kaçınılmazdır. PKK terör örgütü ülke genelinde, özellikle aktif olduğu doğuda terör saldırılarını artıracaktır.
Bunun yanı sıra, paralel olarak Suriyada YPG'ye desteyini artırması, YPG'nin Rusya kara hücumunda desteyi ve karşılığında Beşer Esed'le özerklik hakta konuşma masasına oturması da kaçınılmaz gibi gözükmekte.
Demek ki, bu "uçak olayı"ndan PKK- "Kürdüstan" yolunda irelleme olarak kazanç elde edecektir.
Ama unutmayalım ki, PKK Rusya'nın projesidir, sonuç olarak Rusya kendi projesini yürütecektir demek.
* * *
Türkiye ile Rusya arasındakı doğalqaz anlaşmaları tekrar masaya yatırıla ve bazı konular tartışıla, bununla da Türkiyeye baskı gibi kullanılma olasılığı da var.
Bundan başka Türkiyenin ana gelirlerinden olan ve çoğunluğunu Rus turistlerin oluşturduğu turizm sektörüne etki yapması olasılığı ve bununlada Rusya'nın Türkiyeye karşı ekonomik zarar amaçlama gibi politika yürütmesi de olasılıklar arasında gözüküyor.
Ekonomik zararlılık politikası içinde en önemli paylardan birisi de Türk şirketlerinin (özellikle büyük projeli inşaat sektörü) Rusyadan çıkarılma ve anlaşmalarının fesh edilmesi de önemlidir ki. Rusya bunu ede bilir. Aynı şekilde meyve ve sebze ürünlerinin Rusyaya idhalının büyük kısmını türkiye etmekteydi ve bu işe de el konulur, ambargo uygulanırsa, Türkiye ekonomik olarak kaybeden taraf olur.
Özellikle Avrupa'dan idhale Rusyanın uyguladığı ambargodan sonra Türkiye Rusya pazarını tamamen sebze ve meyve ele almıştı ki, şimdi bunun da durdurulması büyük zarar olacaktır.
* * *
Bu durumda türkiye tarafı ne yapacak?
Büyük olasılıkla ilk önce durumu yumuşama pozisyonuna geçirmeden yana olacaktır (aslında Rusya'nın istedigi de tam budur). Bunun ardından Rusya yukarıda dediyimiz ekonomik baskıları artırırsa türkiyenin de vereceyi cevabı vardır. Hem de büyük ölçüde.
Değeri 14 milyar olan nükleer santralin inşası ihalesini kazanan Rusya'yla bu ihale feshedile bilir ve bu da Rusya ekonomisi için zarar verecektir.
Bundan başka yukarıda bahs ettigimiz üzere Türkiyeden idhali durdurduğu zaman Türkiye kadar Rusya'da bu durumdan etkilenen taraf olacaktır. çünki Avrupadan ithale konulan ambargodan sonra büyük ölçüde meyve ve sebze ithalini Türkiye karşılıyordu. Bu durumda ülke genelinde (Rusya) meyve ve sebze ürünlerinde kıtlık, onun beraberinde ise yükselen fiyat ve ekonomik zorlukların yaşanması kaçınılmazdır.
Tüm bunlarla beraber Türkiye bu olayı NATO -Rusya düzeyine taşıması halinde yine kaybeden taraf rusya olur ki, Rusya da bunun bilincinde.
* * * Gelelim bu olayın başlanma noktasına. Düşünceme göre bu Rusyanın yaptığı oyunun bir parçası. Yani bilerekten Türkiyeyi tahrik ederek kendi uçağını vurdurdu ve bundan yola çıkarak politikasını uygulamayı amaçlıyor. Yukarıda da bu hakta bahs ettiyim üzere Rusya bununla Kürdüstan projesinde kendi çıkarları ve politikası için, diger yandan Suriye politikasında oynanan oyunlarda daha çok yetki almak amaçlı düzenledigi oyundur bu. Son olarak Türkiye jetinin Rusya uçağını vurmasını uluslarası anlaşmalara göre başka ülkenin hava sahasının ihlali durumda gereginin yapıldığını ve doğru olanı yaptığını savunuyorum. Bundan sonrakı politikayı izleyecek ve nelerin olduğuna birlikte tanık olacağız.

No comments:

Post a Comment