Wednesday, December 24, 2014

Mursalov Azadlık gazetesinin 25. yaşını kutladı



Mursalov Azadlık gazetesinin 25. yaşını kutladı

Azerbaycan Cumhuriyeti’nden siyasi sürgün edilen genç politikacı ve geçmiş siyasi tutuklu Rasul Mursalov Azerbaycan’da yayın yaparak faaliyet gösteren Azadlık gazetesinin 25. yaş gününü kutladı.

 Azadlık gazetesini Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesine ışık tuttuğunu belirten Mursalov, ’’Azadlık gazetesi Azerbaycan’da özgür yazabilen az sayıdaki gazetelerden birisidir.

"Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kazanmasından yıllar önce kurulan Azadlık gazetesi bağımsızlık mücadelesine de ışık tutmuştur. Azadlık gazetesinin bugün 25. yaş gününü kutladı. Azadlık gazetesi 1989 yılının içinde bulunduğumuz gününde ilk sayısını yayınlayarak faaliyete başladı.

 İlk genel yayın yönetmeni Necef Necefov gazetenin yayınlanması ile halka özgürlük ve bağımsızlık davası ateşini alevlendirdi. Bu gazete sayesinde halkta bağımsızlığa ilişkin büyük bir inanç oluştu. Davanın sonunda bağımsızlık kazanıldı. Çok enteresandır ki, birkaç yıl içerisinde ülkede tekrar devrim oldu ve Azerbaycan tekrar komünistlerin, Haydar Aliyev’in esareti altına girdi. Bu süreçte de Azadlık gazetesi yıkılmadan ayakta kalabilmeyi başardı.

 Bu durum devrimden yani 1993 yılından sonra çok zor olsa da Azadlık gazetesi bunu başardı. Aliyev rejiminin baskılarına rağmen ayakta kalan gazete, zamanla mahkemelerde, yazarlarının hapiste olduğu dönemleri yaşamaya başladı. Necef Necefov’dan sonra gazetenin başına geçen Kanimet Zahit hapsedildi, yıllarca hapiste yattı.

 Gazetenin bir çok yazarı da hapise girerek yıllarca burada kald, eziyetler gördü, ama gazete yıkılmadı, gazetenin genel yayın yönetmeni Kanimet Zahit siyasi mülteci oldu. Davasından dönmedi. Azerbaycan’da özgür sözü ayakta tuttu. Üç ay kadar önce gazetenin en iyi yazarlarından Seymur Hezi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gazeteye binlerce dolar para cezaları kesildi. Tüm bunlara rağmen ayakta kalmayı başaran gazete bugün itibarı ile 25. yılını doldurdu.

 Şimdi Azadlık gazetesini yaşatmak sırası bizlerde. Azadlık gazetesini yaşatmalıyız ki, azaldığa varalım. Azadlık gazetesinin tüm ekibini, başta siyasi mülteci genel yayın yönetmeni Kanimet Zahit ve hapiste olan yazar Seymur Hezi olmakl üzere canı gönülden kutlar, sözü özgür olan başarılarının devamını dilerim.” şeklinde konuştu. 

Nadir Haber

No comments:

Post a Comment